Tips til lokallag
Acta i koronaens tid
Hvordan kan vi samles når vi ikke kan samles?
Når det gjelder ungdommer, kan vi samles ved å bruke digitale møteverktøy. Det er genialt i den situasjonen vi er i i dag, og gir mulighet for å dele lyd, bilde og skjerm. Her er noen nettsteder som leverer slike tjenester:
Og hvis du først samler en gruppe, kan du for eksempel bruke samlingen til:
- Å samtale om hvordan ungdommene opplever situasjonen
- Be sammen
- Samtale over en bibeltekst. Et godt verktøy kan være Bibelifokus, som du kan laste ned gratis her: https://acta.dev06.dekodes.no/arbeid/bibelifokus/
- Gjennomføre Ungdoms-Alpha. Alpha-kursene for ungdom består av en rekke svært godt produserte filmer, som fungerer glimrende til slike nettsamlinger. Filmene legger opp til e veksling mellom film og samtale. Filmene ligger tilgjengelig på YouTube, men dersom du ønsker med norsk teksting, kan du få gratis og umiddelbar tilgang til tekstede filmer på Alpha Norge sine nettsider. Søk opp Alpha Norge og kom deg inn på norge.alpha.org, velg «Registrer ditt Alphakurs», og følg instruksjonene. Når du har fått tilgang og viser filmene, kan du velge å dele skjermen med de andre i det digitale rommet. Dette er – uavhengig av krise eller ikke krise – et fantastisk verktøy for trosformidling og utvikling.
- Se filmene i The Bible Project, og bruke dem som utgangspunkt for samtale. Her er det også en (laaaang) rekke svært godt produserte filmer. Det er minst én film til hver bok i Bibelen, en rekke temafilmer og oversiktsfilmer. Teologisk og kunstnerisk er nivået veldig høyt. Det anbefales, både som gruppeopplegg og som personlig bibelstudium. Alle filmene ligger gratis på YouTube.
- Hva med å ha spørsmålssesjoner om troen eller samtaler om vanskelige tema? Ikke bare kan en krise åpne opp noen nye rom i oss, men det kan også noen ganger være enklere å stille spørsmål når det er en skjerm mellom oss.
Hvordan kan vi legge til rette for at barn og unge praktiserer troen hjemme?
Når dagene er mindre fylt opp av aktiviteter, åpner det store muligheter for å kunne bruke tid til personlig oppbyggelse. Dersom du leder et ungdomslag eller -kor, vil vi oppfordre deg til å inspirere ungdommene i ditt fellesskap til å bruke tiden godt. Tenk om vi kan få alle «våre» ungdommer til å lese Bibelen! Du har betydelig påvirkning, og ungdommene har betydelige mengder tid. Her ligger alt til rette! Her er noen tips til hva du kan oppfordre dem til:
- Lese i Bibelen. Kanskje tipse om en bibelleseplan? Eller hva med å utfordre dem til å lese hele Det nye testamentet? Eller kanskje til og med hele Bibelen?! De har tid nok.
- Bruke tid i bønn. Her er mulighetene mange: Stille bønnetid, ferdigskrevne tidebønner, forbønn for korona-situasjonen. Oppfordre dem gjerne til å be til faste tider. Hva om hele lokallaget ber hver dag fra kl 10 til kl 11?
- Ovenfor nevnte The Bible Project egner seg også svært godt til personlig oppbyggelse.
- Pluss-ord med Egil Svartdahl er av høy kvalitet.
- Sjekk ut Sadie Robertson på YouTube. Kristen influenser med klart evangelium og svært bred appell.
Når det gjelder barn, er vi avhengig av å samarbeide med foreldre for å skape gode trospraksiser hjemme. Kanskje kan denne situasjonen også være en mulighet for å styrke en satsning på tro i hjemmet i lokalsamfunnet? Det finnes mange ressurser på dette feltet, men her er noen tanker:
- Familier kan lese og snakke om bibelhistorier sammen.
- Oppfordre til å be sammen i familiene.
- Det finnes en rekke «lego-versjoner» av evangeliene. Søk etter «lego jesus» på YouTube eller gå inn på thebricktestament.com
- I forlengelsen: Hva med å få familiene til å lage lego-illustrasjoner av bibeltekster? Tar tid og er gøy!
- Lag dramastykker over evangelietekster. De kan også filmes og deles med fellesskapet.
- Norkirken Vennesla har gode ressurser på tro i hjemmet. Finn «Tro i hjemmet» på http://normisjonvennesla.no/
Hvordan kan vi bety noe for hverandre?
Selv om vi ikke kan møtes, kan vi bety noe for hverandre. Hva med å skape kultur for å ringe til dem som synes aleneheten er vanskelig, eller handle til dem som ikke kommer seg ut? Er det noen familier som rammes hardere enn andre av å måtte passe barna eller bli permittert? Da går det an å stille opp for dem. La oss ikke glemme hverdagsgodheten!
Og ellers..
Når dagene er annerledes, åpner kanskje muligheten for å levere årsrapporten seg..? Mange har levert den, en del har ikke. Årsrapportene fra lokallagene gir viktig støtte til lokallaget ditt, men bidrar også til at Acta får flere millioner i statlig støtte, som brukes til å bygge enda flere fellesskap hvor barn og unge kan møte, følge og ære Jesus Kristus.
Guds velsignelse over deg og din tjeneste – i både ordinære og ekstraordinære situasjoner.
Kristian Øgaard
Daglig leder i Acta – barn og unge i Normisjon