VALG – en kritisk overgang

Acta – barn og unge i Normisjon har sammen med mange kristne ungdomsorganisasjoner utarbeidet en ressurs for den kritiske overgangen fra VGS til studier, jobb og flytting. Vi kaller ressursen for «VALG».

Sammen ønsker vi å følge opp avgangselever for å disippelgjøre og hjelpe dem med å bygge en tro som varer livet ut. Vi tror at viktige valg tas i denne fasen – valg vi vil hjelpe dem med å tenke gjennom. I videoen under gir Karl-Johan Kjøde i Laget oss en introduksjon:

Litt om VALG

Denne ressursen kan brukes nå – både i koronatid med smitterestriksjoner – og når man kan samles fysisk.

Vi har to mål for dette prosjektet:

  1. Å forberede avgangselevene på den viktige overgangen fra skolegang til studier/yrkesliv, og gi dem redskaper som de kan benytte seg av i den nye fasen av livet.
  2. Å bidra til at flere unge kristne har et blomstrende trosliv og redusere frafallet fra både tro og det kristne fellesskapet.

Visjon:

EN UNG GENERASJON SOM FØLGER JESUS GJENNOM DE VIKTIGE OVERGANGENE.

 

Slik gjør gjennomføres en VALG-samling:

Konseptet er såkalt «Lærende videomateriale». X antall ungdommer samles sammen med én eller flere ledere, fysisk eller over nett, avhengig av smittevernsrestriksjonene på det gitte stedet. De deles opp i grupper på 4-6 stk, helst med en leder pr gruppe. Under er et eksempel på episode 1: Tro:

Videoen til episoden spilles av, og settes på pause når det er tid for spørsmål og oppgaver:

Episode 1: Tro

1. Innledning til tema med spørsmål (1-3 min)

Snakk sammen i gruppa: Hva skal du etter videregående? (5 min)

2. Hva er tro? (1-3 min)

Snakk sammen i gruppa: Hva er tro? Hva er religiøs tro? Hva har du tillit til, og hvorfor? (10 min)

3. Tro og viten (1-3 min)

Snakk sammen i gruppa: Hva må vi tro for å vite? Hva er forholdet mellom tro og viten? (10 min)

4. Hva er tvil? (1-3 min)

Snakk sammen i gruppa: Hva tviler du på? Er tvilen din et problem i relasjon din til Gud? Snakker du med noen om det du tviler på? (10 min)

5. Avslutning (1-3 min)

Videoene til alle de fem samlingene samt en spørsmål til de fire andre samlingene finner du HER. Vi ønsker dere gode samtaler!